Citat


" Öl är människans största uppfinning genom historien. Okej, hjulet var väl också en bra uppfinning, men ett hjul passar inte så bra till en pizza. "

Dave Berry

torsdag 5 mars 2015

Kallkrash av våra Lager öl

Igår så kom vi ett steg närmare mål med våra 2 lageröl som vi påbörjade för cirka 4 veckor sedan. 
Vi har försökt oss på en Brooklyn Lager kopia samt en helt egen välhumlad lager som verkar bli fantastiskt god. Recept kommer i ett senare blogginlägg.

Jörgen rengör faten som våra Lager skall lagras i.
Viktigt att allt är rengjort. Vi använder StarSun när vi rengör.
Fantastisk lukt när vi öppnade locken till jäshinkarna. Vi har torrhumlat ölen i c:a 10 dagar i 19-20 grader.

Självklart måste det provsmakas också för att få en hum om hur det kommer bli.
Det var en ren fröjd att smaka... och då var den 20 grader varm och utan kolsyra. Kan bara
bli bra det här när den är 2-4 grader och har blivit kolsyrad...
Omtömmning av ölet till ölfat. Vi använder en finmaskig duk som vi silar ölet igenom för att slippa
det mesta av humle partiklar m.m att följa med ner i keggen. Vi hade också i en påse gelatin i vardera keg för att
förhoppningsvis få ölet klart och fint under kallkrashen.

Den finmaskiga duken vi använder när vi tappar om ölet.
Vi trycksatte ölet med c:a 0.9 bar och satte in dom i vårt kylskåp som håller c:a 2 grader men vi
sänkte det till c:a -1 nu när vi skulle kallkrasha. Tror att att det får stå i denna temperatur c:a 7 dagar
och sedan låter jag våran Universal termometer hålla kylskåpet på 2 grader i ytterligare några veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar