Citat


" Öl är människans största uppfinning genom historien. Okej, hjulet var väl också en bra uppfinning, men ett hjul passar inte så bra till en pizza. "

Dave Berry

lördag 7 mars 2015

Hur man gör en Hop Stand

 

   Hop Stand
   Utdrag ur http://www.blogg.bryggeributiken.se/uncategorized/hantering-av-humle/


Hoppet kallas nämligen Hop stand och är en relativt ny metod att maximera humlearomen och i hemmet efterlikna de effekterna de kommersiella bryggerierna får av whirlpool hop. Kortfattat så går man till på följande sätt: Efter kokslut så stänger man av plattan och tillsätter humle och låter kastrullen sedan stå i 30-60 minuter. Efter den tiden fortsätter man att kyla vörten som om ingenting hade hänt. Det finns även de som förespråkar att man ska kyla vörten lite sedan tillsätta humle och låta stå. Anledningen till de olika metoderna är att humle är en komplex kotte. Om man tillsätter humle direkt efter kokslut så kommer man få ett visst bitterbidrag i och med att alfasyrorna blir lösliga i spannet 79-100 °C. Bland hembryggare pratas det om 3 olika temperatur spann som används vid ett hop stand;

  1. Precis under koktemp 88-100°C,
  2. Precis under alfasyrans isomeriserings temperatur 71-77°C
  3. Den ljumma temperaturen 60-66°C.

Hop Stand


Vid 79-100°C får man räkna med en ökad IBU på 5-15% samtidigt som vissa oljor kan ånga bort, vid 71-77°C så sker i praktiken inget bitterbidrag och liten arom förlust från humlen och vid den ljumma temperaturen 60-66°C sker absolut ingen arom förlust men det tar längre tid att få ut oljorna från humlen. Tiden man gör en hop stand varierar allt det från det normala 30-60 min men det finns de som gör hop stand över natten. Personligen så gillar jag hop stand och brukar använda tekniken när jag brygger välhumlat, det dock segt att lägga på ytterligare 30-60 min på sin bryggdag, men jag tycker det är väl värt besväret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar