Citat


" Öl är människans största uppfinning genom historien. Okej, hjulet var väl också en bra uppfinning, men ett hjul passar inte så bra till en pizza. "

Dave Berry

lördag 28 mars 2015

Del 2: kapning och slipning...

Idag så påbörjade vi vårt efterlängtade bygge av vår nya bryggare. Vi har idag kapat toppen på kärlet och tanken är att toppen skall bli ett lock.

Så fram med rondellen och Jörgen började kapa. Det var lättare än vi trott och resultatet vart riktigt bra.


Efter att toppen var kapad så återstod det en massa slipning och putsning för att få det i bra skick.



Här är resultatet! Den vart blank och fin. Det kommer inte synas så mycket av utsidan för den skall isoleras. Nu är nästa steg att försöka få på några ben och putsa upp den invändigt. Mycket återstår innan den är färdig. Rördragningar, svetsning, hitta ett rostfritt kärl som passar i bryggaren ( är det någon som har ett kärl med diameter c:a 30cm) som malten skall vara i så att man lätt kan få ur den. Mer kommer...



torsdag 26 mars 2015

Del 1: Nu börjar bygget av en ny ölbryggare

Vi har nu ett tag gått och funderat över att skaffa en större bryggare. Skall vi köpa en eller bygga en? Vi kom fram till att vi skall prova att bygga en själva. Det första steget är nu taget genom att vi köpt in ett begagnat tryckkärl på c:a 100 liter från en lokal skrot. Nu skall det planeras hur det skall funka. Vill nog att den skall funka som en Camurri. Dvs med en omrörare för att få en jämnare temperatur. Det går även att ha pump(ar) för att cirkulera vattnet men har läst att bryggare har haft problem med denna lösning. Vi får se hur det blir....



Flasktappning av vår senaste batch


I tisdags så tappade vi upp vår senaste batch där vi provade på att ha i lite vetemalt för att få lite fluffigare skum, vilket vi själva tyckte. Skummet låg kvar längre och vart fluffigare... Smaken då?
Fantastisk! Det vart en lättdrucken lager/IPA med normal beska och lätt humledoft. Kan inte säga om vetemalten har givit smak eller inte men det finns en tendens till en smak av det. Spelar ingen roll för huvudsaken är att det blir gott!






onsdag 25 mars 2015

Öl och temperaturer




Källa: http://smakamera.se/smaka-ol/

Visste du att...

9 av 10 öl är av Lagertyp. Med andra ord en överlägsen BJÄSSE på ölmarknaden. Värt att tillägga är att det är ju oftast Lager som köps flakvis och hinkas. Kan tyckas smaka likadant oavsett bryggeri och ses ofta som överskattad av många som ”förstår sig på öl”.  Självklart finns det undantag och en Lager kan helt klart vara lika komplex och spännande som en Ale. För att få kalla sig Lager måste ölen vara underjäst, det vill säga att jästen sjunker till botten när den förvandlat socker till alkohol. Jäsningsprocessen sker vid lägre temperatur, 5-10°C, och resultatet blir en torrare och något klarare bryggd jämfört mot underjäst Ale. Lagern kommer i både ljust och mörkt utförande. Para gärna med husmanskost eller kryddstark mat. Den rena, låghumlade smaken bryter skönt mot hettan.

Modifiering av vår utrustning

Efter lite svordomar och önskemål har vi nu modifierat vår utrustning en aning. Vi har pratat om att ha snabbkopplingar för att lättar kunna byta slangar m.m samt lätt kunna koppla in Beergun. Idag hände det...

Vi köpte lite snabbkopplingar samt spiralslang på Biltema för att lyxa till det lite. Detta kommer förhoppningsvis underlätta lite i framtiden. Nu kan vi ha 3 st fat under tryck samt koppla in en Beergun samtidigt!


Smidigt att bara kunna rycka ur en sprialslang






tisdag 17 mars 2015

Kolsyresättning av våra fat

Har i kväll gjort ett litet hembygge för att kunna kolsyresätta våra 3 fat samtidigt. Det vart rätt så ok men nu är det samma tryck på alla men man kan inte få allt..

Vi sätter upp denna på önskelistan:


    Istället för ovan vart det denna lösning:

    
    Funkar detta med men inte om det behöver vara olika tryck.




Vi jobbar vidare med några förslag på etiketter !








Provtappning av senaste batchen

Och här står en liten del av det helt ny tappad ölet,för provsmakning.



Patrik i full färd med att fylla några flaskor
Efter provsmakningen kom Jörgen fram till att det var lite för lite kolsyra så nu får det stå ett tag till under tryck, liksom våra lageröl.

lördag 7 mars 2015

Det bubblar i förrådet

Förra lördagen så träffades vi för att åter igen brygga öl. Det är den tredje batchen på kort tid. Förutom dom 2 lager som nu står och kall kraschar så har vi en variant av MaltMagnus egna recept på G. Vi beställde hem grundreceptet av denna men köpte även hem lite vetemalt. Läste att det skulle kunna ge lite fluffigare skum i ölet. Det är små mängder så det borde inte ge någon smak på det färdiga ölet.
Skillnaden på receptet är att vi tillsatte liten mängd vetemalt samt gjorde en Hop Stand. Det är en typ av torrhumling fast man gör det direkt efter koket. Vi sänkte temperaturen en aning innan vi tillsatte ganska mycket Nelson Sauvin och lät stå c:a 1 timme. Det står nu och jäser och borde bli klart att tappas på fat tills nästa helg. Vi återkommer med en rapport om detta. 

Bubbel bubbel.

FG värdet snart nere på klart.

Hur man gör en Hop Stand

 

   Hop Stand
   Utdrag ur http://www.blogg.bryggeributiken.se/uncategorized/hantering-av-humle/


Hoppet kallas nämligen Hop stand och är en relativt ny metod att maximera humlearomen och i hemmet efterlikna de effekterna de kommersiella bryggerierna får av whirlpool hop. Kortfattat så går man till på följande sätt: Efter kokslut så stänger man av plattan och tillsätter humle och låter kastrullen sedan stå i 30-60 minuter. Efter den tiden fortsätter man att kyla vörten som om ingenting hade hänt. Det finns även de som förespråkar att man ska kyla vörten lite sedan tillsätta humle och låta stå. Anledningen till de olika metoderna är att humle är en komplex kotte. Om man tillsätter humle direkt efter kokslut så kommer man få ett visst bitterbidrag i och med att alfasyrorna blir lösliga i spannet 79-100 °C. Bland hembryggare pratas det om 3 olika temperatur spann som används vid ett hop stand;

  1. Precis under koktemp 88-100°C,
  2. Precis under alfasyrans isomeriserings temperatur 71-77°C
  3. Den ljumma temperaturen 60-66°C.

Hop Stand


Vid 79-100°C får man räkna med en ökad IBU på 5-15% samtidigt som vissa oljor kan ånga bort, vid 71-77°C så sker i praktiken inget bitterbidrag och liten arom förlust från humlen och vid den ljumma temperaturen 60-66°C sker absolut ingen arom förlust men det tar längre tid att få ut oljorna från humlen. Tiden man gör en hop stand varierar allt det från det normala 30-60 min men det finns de som gör hop stand över natten. Personligen så gillar jag hop stand och brukar använda tekniken när jag brygger välhumlat, det dock segt att lägga på ytterligare 30-60 min på sin bryggdag, men jag tycker det är väl värt besväret.

torsdag 5 mars 2015

Jobbar på etiketter

Vi har nu planer på att trycka upp lite etiketter för våra flaskor. Man kan ju tycka att det är onödigt men det har med känslan att göra. Visst är det väl härligt när man kan ta sin egen gjorda öl och sprätta upp korken och det pyser så där härligt som det skall göra. Vi använder ölfaten till att lagra och kolsyre sätta ölet för det mesta. Sedan har vi ju införskaffat en Beergun för att fylla flaskor.



Ett av våra förslag på etiketter. Vi har en massa patentflaskor som vi tycker är rätt charmigt.
Rätt så snyggt tycker vi. 
Etikett på en annan ty av flaska. Denna är från en St Eriks flaska vilket vi tycker är en av dom snyggaste så nu samlar vi på sådana för att kunna tappa upp öl i.

Önskelista

Vi har några saker på vår önskelista som vi hoppas att Tomten skall komma med, helst lite tidigare.

En BrewPi Spark
Ett Brewster bryggverk

Bilder på våra saker

Våra väskor med saker man behöver för bryggning

Slangar, kopplingar, refractometer, termometer, packningar och BeerGun

Ett program för att hålla reda på recept och anteckna vad som görs

Jörgen gör nivåmärken på sleven för att lättare se hur mycket vatten som finns i kokaren

Bryggaren till vänster och Jörgen som antecknar vad som görs

Kallkrash av våra Lager öl

Igår så kom vi ett steg närmare mål med våra 2 lageröl som vi påbörjade för cirka 4 veckor sedan. 
Vi har försökt oss på en Brooklyn Lager kopia samt en helt egen välhumlad lager som verkar bli fantastiskt god. Recept kommer i ett senare blogginlägg.

Jörgen rengör faten som våra Lager skall lagras i.
Viktigt att allt är rengjort. Vi använder StarSun när vi rengör.
Fantastisk lukt när vi öppnade locken till jäshinkarna. Vi har torrhumlat ölen i c:a 10 dagar i 19-20 grader.

Självklart måste det provsmakas också för att få en hum om hur det kommer bli.
Det var en ren fröjd att smaka... och då var den 20 grader varm och utan kolsyra. Kan bara
bli bra det här när den är 2-4 grader och har blivit kolsyrad...
Omtömmning av ölet till ölfat. Vi använder en finmaskig duk som vi silar ölet igenom för att slippa
det mesta av humle partiklar m.m att följa med ner i keggen. Vi hade också i en påse gelatin i vardera keg för att
förhoppningsvis få ölet klart och fint under kallkrashen.

Den finmaskiga duken vi använder när vi tappar om ölet.
Vi trycksatte ölet med c:a 0.9 bar och satte in dom i vårt kylskåp som håller c:a 2 grader men vi
sänkte det till c:a -1 nu när vi skulle kallkrasha. Tror att att det får stå i denna temperatur c:a 7 dagar
och sedan låter jag våran Universal termometer hålla kylskåpet på 2 grader i ytterligare några veckor.

onsdag 4 mars 2015

Bloggen startad!

Idag startade vår nya blog
Vill bara säga en sak: Skall bli fantastiskt roligt och spännande att blogga lite om hur vi (Jörgen och Patrik) gör och tänker när vi försöker göra det perfekta ölet. För det är väl det man är ute efter eller??

Väldigt förenklat kan man man säga att det är världens enklaste sak att göra: Vatten, Malt, Humle och Jäst. Det går ju inte att misslyckas tänker man men så fel man kan ha...

Det finns hur mycket som helst att lära sig om Malt, Humle och jäst. Humle är en invecklad krabat som man måste lära sig hur den bäst ger smak m.m. Malten är också den invecklad och man behöver veta vid vilka temperaturer som proteiner m.m utlöses för att få ut så mycket som möjligt av sockerarter m.m.

Vi kommer gå igenom i senare blogginlägg lite hur vi gör och försöka förklara för er hur man gör och vad man bör tänka på när man kokar sitt eget öl.

Väl mött!