Citat


" Öl är människans största uppfinning genom historien. Okej, hjulet var väl också en bra uppfinning, men ett hjul passar inte så bra till en pizza. "

Dave Berry

torsdag 21 maj 2015

Små justeringar av recirkuleringen

Efter några bryggningar med vårt nya bryggverk så har vi märkt att det finns förbättringsåtgärder att göra. Istället för att ha en massa slangar som går hit och dit och som är dels lite för långa så har vi nu fixat till så att det ser och förhoppningsvis funkar bättre än förut. Nu är det mer en fast installation där det är kortare rör och pumparna sitter mer skyddade under bryggaren. Vi beslutade även att dra ett rör från pumparna upp på utsidan av kokkärlet där den cirkulerande vörten skall pumpas ner i malthinken. Man kan nog säga att det liknar hur Grainfather funkar. Vi kommer även att ha en perforerad plåt att lägga ovanpå malten i malthinken och det är på den man cirkulerar vörten på under mäskningen. Detta skall bli roligt att testa.




Del 10: Humlefilter klart

Efter lång väntan är äntligen våra sista saker till bryggaren hemkomna. Dom 3 bryggningar vi gjort hittills har vi använt humlepåsar, vilket har funkat bra men det  har känts som att det har saknats något. Vi köpte in lite silduk från MaltMagnus (http://maltmagnus.se/utrustning?product_id=1081) och bad en bekant svetsa ihop den enligt våra önskemål. Det vart precis som vi ville ha det. Om inte bättre till och med.
Nu skall det bli roligt att brygga igen. Troligen redan nu på lördag...






torsdag 14 maj 2015

Del 9: Andra provbryggningen

PEfter att ha modifierat malthinken och parallellkopplat pumparna samt provkört programmet och ställt in effekterna så var det nu dags att på nytt göra en batch. Denna gång hoppades vi få ut c:a 40 liter vört. Denna bryggning gick helt enligt plan! Vi var så jävla nöjda. Den höll grader och tider precis som vi ställt in. Bryggningen tog nog 6 timmar men då har vi ju gått från att mäska i 60 min till att använda ett mäskschema på 120 min. 
Väl i jäshinkarna uppmätte vi c:a 35 liter vilket var lite mindre än vi vela men vi hade kunna spätt ut mäsken mer för vi hade rätt högt OG så ölen kommer nog ligga på strax över 6%. 
Nu puttrar det ur 4 stycken jäshinkar i förrådet. Bara vänta och se hur det blir.








Del 8: Modifiering av malthinken

Efter vår första provbryggning såg vi att malthinken var för liten så något måste göras för att kunna brygga fulla batcher. Efter lite funderingar så kom vi på att vi hade ett litet tryckkärl typ 25-30 liter som var exakt lika i diameter som vår malthink. Vi kapade av en bit av tryckkärlet typ 2 decimeter och popnitade ihop det med rostfria popnitar. Får säga att det vart rätt bra detta också. Återstår att se ifall detta löser vårt problem vid nästa bryggning. 
Vi parallellkopplade även 2 pumpar för att få lite mer tryck.










Del 7: Provbryggning

Då var det dags för provbryggning! Allt är klart och vi skall brygga en klon av Oppigårds Amarillo. Vi har faktiskt inte provkört och kollat att bryggprogrammet funkar som det skall men vi var så ivriga att köra så vi programmerade in PID med ett mäskschema enligt följande:
40 grader i 15 min
50 grader i 15 min
62 grader i 45 min
72 grader i 30 min

När PID kom upp i 40 grader larmar den att man skall sätta i malten. Glad i hågen så häller vi i och märker tillslut att vi inte kommer att få plats med all malt! Malthinken är för liten för 13 kg malt så vi fick nöja oss med 11 kg och justerade vattenmängden därefter. Efter malten var i satte vi igång programmet igen och allt flöt på hyfsat. Hade en liten misstänkt glitch där värmen steg för högt men vi tror det berodde på att vi stängde av i och med problemet med malten. Ett till problem vi såg var att det kokade lite för hårt så vi försökte ställa ner effekten på PID men märkte ingen större skillnad. Trodde att det berodde på att programmet var igång. För övrigt gick allt enligt plan. Det var ett ok första försök. Skall testköra bryggaren med bara vatten och ställa in PID med alla värden och effekter någon dag för på Alla Helgona skall det bryggas igen!








Del 6: styrboxen klar

Nu har vår gode vän Åke Wallin gjort klart vår styrbox. Får säga att det vart precis som vi ville ha det, nästan. Efter att vi påbörjat så släpptes en ny modell av STC-1000. Den nya som heter STC-1000 Brew är gjord för själva bryggningen där man kan ställa in ett mäskschema och humlegivare. Helt fantastisk enligt mig. Den nya varianten kan sköta 2 värmare som man kan ställa separat för att kunna få det precis som man vill. Det finns även en utgång för en pump som programmet sköter om om man vill. Det vi nu skall fixa till är att låta PID:en sköta värmaren istället för som vi gjort nu att vi manuellt kan ställa effekterna 1kw, 1,5kw, 2kw och 3kw. Vi har även gjort uttag för 2 st pumpar som går att varvtalsregulera. 




lördag 25 april 2015

Del 6: Påbörjar bygget av styrboxen

Efter mycket arbete med själva bryggaren så har vi tagit tag i det elektriska. Dvs styrningen av temperatur och proteinraster. Hittade en begagnad kopplingslåda hemma som blir perfekt att sätta saker i. Till vår hjälp har vi en mycket god vän som heter Åke Wallin. Han kommer hjälpa oss i arbetet med att bygga styrningsboxen.


Det kommer sitta en DIN skena i mitten där jordfelsbrytare och kontaktorn kommer att sitta. Det skall även in en transformator för 12V för att ge pumparna ström. Pumparna kommer vi att kunna styra hastigheten på via vridpotentiometrar på framsidan av styrboxen.


Åke tar ut hål för brytarna till att ställa effekten på värmaren. Brytaren längst ner till vänster är för att stänga av värmepatronen helt sedan skall man kunna ställa in om man vill ha 1, 1,5, 2 eller 3 kW. Kanske onödigt men varför inte om det går...



Framsidan nästan klar. Det saknas nu vridpotentiometrar ovanför dom brytare som är längst ner i det högra hörnet.
Kontakterna kommer vi att använda till pumparna och temperatursensorerna för att man lätt skall kunna koppla i och ur dom.
Längst upp till höger är vår STC-1000+ som skall sköta vår temperaturstyrning.

Nu skall vi börja koppla elen så att vi kan börja brygga snart!



Del 5: Test av pump och lakningsring

Nu har vi äntligen kommit så pass långt att vi börjat skruvat ihop och få testa lite saker. Det som vi har hunnit med nu är att tillverka en lakningsring som skall laka ur malten. Den kommer kopplas till en av våra pumpar.






söndag 19 april 2015

Del 4: Svetsningen av byggkärl och maltrör

Nu har vi äntligen fått kärlet svetsat! Muffar för värmepatronen och avtappning är där samt handtag. Hittade även en liten vagn på loppis son bryggaren kan stå i. Vart fantastiskt bra.



Vi fick även vårt maltrör svetsat. Vi kapade av botten och fick en perforerad plåt fastsvetsad.



fredag 10 april 2015

Del 3: håltagning för värmare och tappkran

Då har vi efter mycket letande och inköp fått tag på lite saker till det nya bryggverket. Bl.a så har vi köpt in ett kastrull från Biltema på 25 L med tappkran, en rostfri muff till värmepatronen samt 3 st platvärmeväxlare!


Biltema kastrullen köptes in för att det var perfekt diameter på den så den skulle gå ner i vårt bryggverk. Det som behövdes göras var att kapa handtagen samt botten, där perforerad rostfri plåt kapades till för att passa.

Malthinken under bearbetning. Vi gjorde en massa hål med borr och sedan klippte vi bort botten på malthinken.



Då var botten borta. Vi sparade en bit av kanten för att ha något att lägga plåten på.

Den perforerade plåten fick vi från min svåger. Vi kapade den så att den passade perfekt i botten på kastrullen.


Medans jag fixade malthinken så gjorde Jörgen hål för muffen till värmepatronen.

Det var samma förfarande för detta. En massa små hål och sedan en fil för att få det runt och fint.

Muff och värmare på plats men dock inte fastsvetsad ännu. 



Efter lite pause så var det dags att fixa hålen för tappkran och muffen för mittenröret som skall agera som recirkuleringsrör där vört kommer pumpas upp i maltbädden.

Alla hål på plats. Muffar väntar på att bli fastsvetsade.
Efter allt mixtrande med hål så tog jag tag i att tvätta och polera upp insidan av bryggverket. Vart kanoners!


Efter 2 dagars arbete så är grovgörat klart. Nu skall det lämnas in för TIG svetsning.


Efter hårt arbete väntar belöningen: vår egen välhumlade lager och en vedeldad bastu.



lördag 28 mars 2015

Del 2: kapning och slipning...

Idag så påbörjade vi vårt efterlängtade bygge av vår nya bryggare. Vi har idag kapat toppen på kärlet och tanken är att toppen skall bli ett lock.

Så fram med rondellen och Jörgen började kapa. Det var lättare än vi trott och resultatet vart riktigt bra.


Efter att toppen var kapad så återstod det en massa slipning och putsning för att få det i bra skick.



Här är resultatet! Den vart blank och fin. Det kommer inte synas så mycket av utsidan för den skall isoleras. Nu är nästa steg att försöka få på några ben och putsa upp den invändigt. Mycket återstår innan den är färdig. Rördragningar, svetsning, hitta ett rostfritt kärl som passar i bryggaren ( är det någon som har ett kärl med diameter c:a 30cm) som malten skall vara i så att man lätt kan få ur den. Mer kommer...